Hogyan készülj fel egy online vagy élő jóga órára

Mielőtt megkezdenéd a gyakorlatokat fontos, hogy a tested készen álljon a jógára és, hogy a környezetedben megteremtsd számára ehhez a megfelelő körülményeket. Fontos, hogy ne legyen leterhelve a belsőd sem szellemi, sem testi téren.

Ha a tested éppen az ebéd feldolgozásával van elfoglalva, nem követelhetsz meg tőle gyors figyelemváltást. A jóga gyakorlatok előtt már ne terheld le a szervezeted nehéz ételekkel, használd a rendelkezésre álló energiaforrásaidat.

A jóga gyakorlatok során, a helyes légzés következményeként a testedben áramlani fog az energia végtagtól végtagig, így hamar észre fogod venni, hogy a tested beáll egy természetes, egészséges hőháztartásra.

A külső klímát ne a gyakorlatok előtti energiaszintedhez – hőérzetedhez – igazítsd. Ha jól végzed a gyakorlatokat, nem fogsz fázni és ha összhangban tudod tartani a mozgásod és a légzésed, túlságosan kimelegedni sem fogsz.

Az öltözeted ne vonja el a figyelmet a testedről. Ne viselj olyat, amiben feszengenél, ruházatod legyen kényelmes, ne feszüljön meg az ízületeidnél az egyes gyakorlatok során és ne szigeteljen túlságosan, hagyja az erőt és a hőt szabadon áramlani. Ha csoportban élő jóga órán vagy fontos lehet, hogy a ruha az egyes gyakorlatok során ne csússzon ide-oda rajtad, ezáltal is kizökkentve és elterelve a figyelmedet.

A jóga a test eredeti természetes állapotába visz vissza, ezért is fontos, hogy mezítláb végezzük az egyes gyakorlatokat, mely nem csak stabilabb tartást eredményez, de hozzájárul az egyensúlyunk újra felfedezéséhez, funkcióba helyezi a lábfej apró izmait, megmozgatja a cipőben rögzített bokánkat, feladatot ró a talpunkra és lábujjainkra, így azok is visszakerülnek a testünk energiakörébe. A gyakorlatokat jógaszőnyegen végezzük.

Egyes gyakorlatok során szükségünk lehet bizonyos segédeszközökre is, mint a jógapárna, hevederek, takarók és székek stb. Ezek egy része a test stabilizálását hívatott segíteni, más részük az egyes pózok kivitelezéséhez szükséges.

Mindannyiunk máshol vannak a határaink, eltérő testi adottságokkal rendelkezünk, minek következtében segítséget jelenthetnek számunkra ezek a kiegészítők. Jógázni ezek nélkül is lehet, a jógához nincs szükség másra csak a testedre a veled hozott adottságokkal. Bátran kezdj el jógázni, ismerkedj a testeddel előbb és idővel eldöntheted, hogy szükséged van-e egyáltalán ezekre a speciális felszerelésekre.

Ha mindenképpen szeretnél valamit bevásárolni az egy saját jógaszőnyeg legyen. Többféle néven is találkozhatsz vele. Fontos, hogy ne csússzon, könnyen tisztítható/fertőtleníthető és gyűrődés mentes legyen. Érdemes megnézni az anyagát is, mint mindennél itt is érdemes ügyelnünk a minőségre, hiszen a szőnyeg közvetlen érintkezik az ízületeinkkel és a bőrünkkel. A toxikus anyagok károsak lehetnek.

A jóga mindenki számára nyitott és még a legspeciálisabb esetekben is találhatunk magunknak megfelelő gyakorlatokat. Fontos, hogy amennyiben valamilyen különleges az egészségünket befolyásoló tényezővel rendelkezünk – egyedi légzés vagy mozgásproblémáink vannak –, arról tájékoztassuk az oktatónkat.

Egy felkészült oktató készséggel a rendelkezésünkre fog állni és segítségünkre lesz a számunkra legjobb gyakorlatok kiválasztásában. A tested mindig jelezni fog az egyes pózokban, figyelj rá. Érezni fogod, mikor eléred a határaidat.

A fájdalom a tested vészjelzése, ne lépd túl azt a határt, melyre a fájdalom figyelmeztet. A fejlődést a jógában a gyakorlatok készségszintre való észrevétlen emelése jelenti és nem a verseny önmagunkkal, nem a túlterhelés a természetellenes megerőltetés, az ízületeink és izmaink túlterhelése.

Az órán tiszteld a körülötted lévőket, és ne mérd hozzájuk, sem az oktatódhoz a teljesítményedet, mind, ha élő- mind, ha online órán veszel részt. A cél önmagad kiteljesítése, nem valaki mássá válni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Iratkozz Fel Ingyenes Kezdő Jóga Hírlevelemre!

Kezdd el az otthoni jógagyakorlást videóim segítségével még ma!

Összeállítottam neked, egy közel 30 videóból álló sorozatot, melynek segítségével MÉG MA elkezdheted otthoni jógagyakorlásodat. Írd be email címedet a lenti mezőbe és máris küldöm neked az első videómat. Namaste, Mónika.

 

E-mail-cím: *

(e-mail-címedet bizalmasan kezelem)