Fújd ki a feszültséget: a jógikus légzés 3 hasznos, nyugtató hatása

Sok ember számára az izomfájdalom, a feszültség, a görcsök annyira megszokottá váltak, hogy már az életük részét képezik. A fájdalmaknak rengeteg oka lehet: hosszas üldögélés, múlt- vagy jelenbéli sérülés, rossz tartás vagy nem kívánt stressz. Ám a tudatos légzéssel ez a feszültség oldható, nem kell, hogy az életedet ez határozza meg.

A lélegzet elemi fontosságú mind a testünk, mind az elménk számára, sajnos azonban fájdalomcsillapító hatása méltatlanul elhanyagolt. A lélegzetfigyelés, a légzőgyakorlatok a jóga szerves részét képezik. A különböző légzések gyakorlásával, a jógapózokkal való összehangolásával kapcsolatot teremthetsz az elme és a test között, ez pedig nem más, mint a legtöbb jógi célkitűzése. A tudatos, nyugodt légzés ellazítja a testet és az elmét. És ha fájdalomcsillapításra van szükség, a jógikus légzőgyakorlatok vagy pranayamák erőteljes gyógyírként működhetnek.

Íme 3 tudatos légzési technika, amellyel csillapítható az izomfájdalom és feszültség, valamint egy egyszerű légzőgyakorlat, amivel kezdheted a gyakorlást!

A tudatos légzés előnyei

A légzés hatalma napjainkban alábecsült. A jógában az életerőt pranának nevezik, minden belégzéssel beáramlik a testünkbe, és feltölt éltető energiával. A feszültség, a stressz egyszerűen szétmállik, ahogyan az elménk és testünk ellazul. Már néhány percnyi tudatos, nyugodt légzés is komoly, azonnali nyugtató hatással bír.

Amikor veszünk egy mély levegőt, sok minden megy végbe testünkben egy időben. A vér oxigénnel telik, és ez az oxigéndús vér végighalad egész testünkön, így jut el az izmainkhoz. Ahogy az elme felszabadul a stressztől, úgy engednek el az izmaink is, s átjár az ellazult nyugalom érzése.

Amikor fájdalomcsillapításra van szükség, a légzőgyakorlatok sok szempontból hasznosak:

Csökken a stressz miatti izgalom

A stressz alapvetően egy pozitív idegrendszeri válasz, hogyha a megfelelő szituációkban aktiválódik, azonban ha folyamatosan készenlétben áll a testünk, veszélyhelyzettől tartva, akkor könnyen az „üss vagy fuss” állapotában ragadhat. Így a stressz már önmagában kiválthatja az izomfájdalmat, de lehet az okozat is. Amikor fájdalmat érzünk, az is generál egy stresszreakciót, ami felerősítheti a fájdalom érzetének érzékelését az elménkben. A lélegzet azonban segít kordában tartani a szimpatikus idegrendszeri hatást (azaz az „üss vagy fuss” reakciót).

Ám mindez fordítva is igaz lehet: a stresszből is fakadhat a fájdalom és a feszültség. Ha folyamatos stressznek vagy kitéve, az óriási nyomásnak teszi ki a testet, befeszülsz, sekélyessé válik a lélegzeted (ami által kevésbé jut el az oxigén az izmokhoz). Mindennek az eredménye a test egész izomcsoportjainak megmerevedése. A stressz célba vétele, legyen az a fájdalom kiváltója vagy eredménye, nagyon fontos állomása a gyógyulásnak.

Javítja az alvásminőséget

A legtöbben, akik krónikus fájdalomtól szenvednek, komoly alvási nehézségek is gyötrik őket. Ezáltal ördögi körben találják magukat, a fájdalom, a stressz és az álmatlanság felőrli őket. A szervezetnek pihennie kell ahhoz, hogy gyógyulni tudjon, és a légzőgyakorlatok elalvás előtti gyakorlása sokat javíthat az elme és a test állapotán, hogy eljuthasson egy mély, nyugodt állapotba.

Ideális közeget teremt a gyógyuláshoz

Ha izomfájdalmad van, nagy valószínűséggel gyulladtak az érintett területek. Ahhoz, hogy ezek az izmok elkezdhessenek gyógyulni, olyan környezetre van szükség, amelyben el tudnak lazulni. A mély, hasi légzés gyakorlásával – jógapózok közben, melyek az érintett izomcsoportot dolgozzák meg, vagy akár ülésben, fekvésben – több oxigén tud eljutni az izmokhoz, így a megfelelő tápanyagok is, tehát beindulhat a gyógyulás.

Egyszerű, mély hasi légzés – mindenki számára elérhető légzőgyakorlat

Az egyszerű, mély hasi légzést bárhol végezheted a nap folyamán. Ám a hasi légzés nemcsak hosszú be- és kilégzések sorozata, tartozik hozzá egy technika, amelyet a következőképpen tudsz begyakorolni:

  1. Helyezkedj el kényelmesen (hanyatt fekve vagy ülésben, ha ülsz, akkor próbáld egyenesen tartani a gerinced).
  2. Tedd a kezed a hasadra, és végy egy jó mély lélegzetet úgy, hogy a pocakod megemelkedjen, a mellkasod ezúttal maradjon mozdulatlan.
  3. Orron át lélegezz ki és be.
  4. Kezdd 3-5 másodperces belégzéssel, ha a belégzés végére értél, tarts egy pici szünetet, majd lélegezz ki olyan hosszan, ahogy beszívtad a levegőt. Fontos, hogy ne erőltesd a lélegzeted!
  5. Idővel növelheted a lélegzet hosszát, egészen 6-8-10 másodpercig is, de figyelj arra, hogy csak olyan hosszú legyen a belégzés, amilyen hosszú a kilégzésed is tud lenni.
  6. Eközben csendesítsd el az elméd. Ha ez nehezen megy, hívhatsz mantrát is segítségül, ami feladatot ad az elmédnek.

Békés, nyugalmas gyakorlást kívánok!

(forrás: https://www.yogapedia.com/2/6025/yoga-practice/healing/relieving-muscle-pain-and-tension-with-breath )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Iratkozz Fel Ingyenes Kezdő Jóga Hírlevelemre!

Kezdd el az otthoni jógagyakorlást videóim segítségével még ma!

Összeállítottam neked, egy közel 30 videóból álló sorozatot, melynek segítségével MÉG MA elkezdheted otthoni jógagyakorlásodat. Írd be email címedet a lenti mezőbe és máris küldöm neked az első videómat. Namaste, Mónika.

 

E-mail-cím: *

(e-mail-címedet bizalmasan kezelem)