Egy új kutatás a jóga és az immunrendszer összefüggéseiről

A jóga gyakorlat és a meditáció lehetséges előnyeik révén egyre inkább a kutatások középpontjába kerülnek már a legnevesebb nyugati egyetemeken is.

A közelmúltban a Medical News Today számos olyan kutatásról számolt be, amelyek a jóga, és a meditáció előnyeit igazolták, beleértve a kognitív leépülés elleni hasznukat, a genetikai tényezőkre gyakorolt hatásukat, stresszoldó képességüket és az alsó hátfájás, a depresszió gyógyításában mutatott eredményeket.

A Frontiers in Human Neuroscience című folyóiratban megjelent új tanulmány azt igazolja, hogy a jóga és a meditáció pozitív hatással van a központi idegrendszerre, az immunrendszerre, és javítja a gyakorlóik általános jólétét, közérzetét.

Dr. B Rael Cahn, a Los Angeles-i Dél-Kaliforniai Egyetem Pszichiátriai és Magatartástudományi Tanszéken vezetett egy nagyobb kutatást, amely a rugalmasság előmozdítására irányuló különböző megközelítéseket célozta meg.

Dr. Cahn és csapata néhány résztvevővel egy 3 hónapos jóga és meditációs visszavonulásban vett részt. Ezen a visszavonuláson a résztvevők napi meditációra és jógagyakorlásra vállalkoztak, valamint vegetáriánus étrendet követtek.

A 200 résztvevő közül (férfiak és nők esetében) 98 önként jelentkezett, hogy részt vegyen bizonyos bio-markerek mérésében. A finanszírozás hiánya miatt azonban csak 38 önkéntes (19 férfi és 19 nő) vette át ezeket az értékeléseket.

Az elemzések szerint a résztvevők úgynevezett BDNF plazmaszintje emelkedését mutatott, ami a stressz tényezőkkel szembeni jobb ellenálló képességét sugallja.

Az adatok egy gyulladáscsökkentő citokin (interleukin-10) növekedését és egy proinflammatorikus citokin (interleukin-12) csökkenését mutatták ki, ami gyulladásos folyamatok csökkentéséhez vezetett.

A kutatók úgy vélik, hogy az adatokból összegyűjtött különböző biológiai javulások a fizikai és pszichológiai jólét általánosabb érzetét jelzik.

Hangsúlyozzák, hogy eredményeik rámutatnak a központi idegrendszer bizonyos elemeinek, az egészségesebb immunrendszernek és koncentrálóképességnek a működésére, javulására.

Ráadásul a kutatás azt sugallja, hogy a meditáció és a jóga ösztönözheti a hippocampust a jobb működésre.

Dr. Cahn és csapata és úgy vélik, hogy kutatásaik eredményei alapot nyújtanak a jóga és a meditáció potenciális fizikai és pszichológiai előnyeinek további tanulmányozásához.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Iratkozz Fel Ingyenes Kezdő Jóga Hírlevelemre!

Kezdd el az otthoni jógagyakorlást videóim segítségével még ma!

Összeállítottam neked, egy közel 30 videóból álló sorozatot, melynek segítségével MÉG MA elkezdheted otthoni jógagyakorlásodat. Írd be email címedet a lenti mezőbe és máris küldöm neked az első videómat. Namaste, Mónika.

 

E-mail-cím: *

(e-mail-címedet bizalmasan kezelem)